Translate

28 kwietnia 2013

ciasto z kiwi/ bizcocho de kiwi

Mój pierwszy przepis na blogu. Bardzo proste, ale bardzo smaczne i soczyste kiwiowe ciasto o delikatnym odcieniu zieleni, pokryte syropem kiwiowo-cytrynowym i ozdobione plasterkami owoców. Na pewno będzie wam smakować.



Ciasto:
  • 4 jajka (średniej wielkości)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 4 kiwi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło, następnie je studzimy. Kiwi obieramy ze skórki, 2 owoce blendujemy lub rozgniatamy widelcem  a pozostałe 2 kroimy na drobne kawalki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do miski z ubitymi jajkami wlewamy cienkim strumieniem roztopione masło delikatnie mieszając. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone i rozgniecione owoce kiwi, delikatnie mieszając. Ciasto należy przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30- 40 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce i zabieramy się za przygotowanie syropu- polewy.

Syrop i dekoracja
  • sok z jednej średniej wielkości cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 kiwi pokrojone w plasterki

W rondlu z grubym dnem przygotowujemy syrop z soku cytrynowego i cukru. Kiedy cukier się rozpuści i syrop zgęstnieje zdejmujemy rondel z palnika i chłodzimy syrop. Lekko ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy plastrami kiwi nastepnie polewamy syropem. Zostawiamy ciasto do pełnego ostudzenia.


Mi primera receta en el blog. Algo muy sencillo pero riquisimoel- bizcocho de kiwi- jugoso, esponjoso con un tono verdoso, cubierto con almíbar de limón y kiwi. Decorado con rebanaditas de kiwi. Os gustará!

Bizcocho:
  • 4 huevos medianos (o 3 grandes)
  • 3/4 de taza de azúcar 
  • 300 g de harina
  • 170 g de mantequilla
  • 4 kiwis (pequeños), 2 triturados y 2 cortados en trocitos
  • 1 cucharadita de levadura en polvo
  • 1 cucharadita de bicarbonato de sodio


Deshacemos la mantequilla en una olla a fuego lento, dejamos que se enfríe. Batimos los huevos con azúcar hasta obtener una mezcla esponjosa y blanquecina. Tamizamos la harina con levadura y bicarbonato. A la mezcla de huevos añadimos la mantequilla fundida y harina con gasificantes previamente tamizados. Mezclamos con cuidado.  Luego añadimos la fruta mezclando delicadamente hasta obtener una masa homogénea. Vertemos la mezcla en un molde tipo plum cake enmantequillado y enharinado previamente. Horneamos a 180º C durante 35-40 minutos aprox. Cuando esté listo, sacamos el bizcocho del horno y dejamos enfriar. Ahora preparamos el almíbar.


 Almíbar y decoración
  • Zumo de un limón de tamaño medio
  • 4 cucharadas llenas de azúcar 
  • 2 kiwis pelados y cortados

Colocamos el zumo y el azúcar en una cacerola y llevamos a fuego medio por unos 5-7 minutos. De vez en cuando removemos un poco. Cocemos hasta que espese. Dejamos enfriar. Desmoldamos el bizcocho tibio y luego decoramos con rebanaditas de kiwi. Con ayuda de una cuchara cubrimos el pastel con el  almíbar y dejamos enfriar completamente. Buen provecho!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz