Ciasto:
- 4 jajka (średniej wielkości)
- 3/4 szklanki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 170 g masła
- 4 kiwi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło, następnie je studzimy. Kiwi obieramy ze skórki, 2 owoce blendujemy lub rozgniatamy widelcem a pozostałe 2 kroimy na drobne kawalki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do miski z ubitymi jajkami wlewamy cienkim strumieniem roztopione masło delikatnie mieszając. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone i rozgniecione owoce kiwi, delikatnie mieszając. Ciasto należy przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30- 40 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce i zabieramy się za przygotowanie syropu- polewy.
- sok z jednej średniej wielkości cytryny
- 4 łyżki cukru
- 2 kiwi pokrojone w plasterki
W rondlu z grubym dnem przygotowujemy syrop z soku cytrynowego i cukru. Kiedy cukier się rozpuści i syrop zgęstnieje zdejmujemy rondel z palnika i chłodzimy syrop. Lekko ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy plastrami kiwi nastepnie polewamy syropem. Zostawiamy ciasto do pełnego ostudzenia.
Bizcocho:
- 4 huevos medianos (o 3 grandes)
- 3/4 de taza de azúcar
- 300 g de harina
- 170 g de mantequilla
- 4 kiwis (pequeños), 2 triturados y 2 cortados en trocitos
- 1 cucharadita de levadura en polvo
- 1 cucharadita de bicarbonato de sodio
Deshacemos la mantequilla en una olla a fuego lento, dejamos que se enfríe. Batimos los huevos con azúcar hasta obtener una mezcla esponjosa y blanquecina. Tamizamos la harina con levadura y bicarbonato. A la mezcla de huevos añadimos la mantequilla fundida y harina con gasificantes previamente tamizados. Mezclamos con cuidado. Luego añadimos la fruta mezclando delicadamente hasta obtener una masa homogénea. Vertemos la mezcla en un molde tipo plum cake enmantequillado y enharinado previamente. Horneamos a 180º C durante 35-40 minutos aprox. Cuando esté listo, sacamos el bizcocho del horno y dejamos enfriar. Ahora preparamos el almíbar.
- Zumo de un limón de tamaño medio
- 4 cucharadas llenas de azúcar
- 2 kiwis pelados y cortados
Colocamos el zumo y el azúcar en una cacerola y llevamos a fuego medio por unos 5-7 minutos. De vez en cuando removemos un poco. Cocemos hasta que espese. Dejamos enfriar. Desmoldamos el bizcocho tibio y luego decoramos con rebanaditas de kiwi. Con ayuda de una cuchara cubrimos el pastel con el almíbar y dejamos enfriar completamente. Buen provecho!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz